Voor inspiratie, kennis, persoonlijke verhalen en een vleugje luchtigheid. Zo krijg je grip op de chaos

5 kleine dingen waarmee je meer controle krijgt over je dagelijkse leven.

Door Suzanne 12/09/2023

Wie kent niet het gevoel van chaos, zo'n dag dat alles tegelijk tegen lijkt te zitten en niets loopt zoals je het vooraf bedacht had. Handen omhoog als je hier NIETS van herkent. Juist ja, geen hand gezien. Ik mag dan nu een grote mensen leven hebben, dat grote mensen leven brengt gewoon ANDERE chaos mee dan 10 jaar geleden en niet perse minder chaos. Gelukkig zijn er meerdere kleine dingen die je kunt doen om de grip op je leven terug te krijgen en te behouden. 

1. Avondroutine
Slaap is enorm belangrijk voor je algehele functioneren. Bovendien zorgt het ervoor dat stress- en angstgevoelens afnemen. Toch wint een uur extra slaap het vaak niet van al het andere dat je nog moet doen. Door een vaste avondroutine in te stellen (rond dezelfde tijd naar bed), profiteer je van de voordelen. Je lichaam krijgt meer kans om te herstellen en te rusten én je voelt je een stuk kalmer. Zorg er dus voor dat je een vaste routine aanhoudt die voor jou werkt. Die wasmand moet dan maar even wachten tot de volgende dag...

2. Plannen (en je eraan houden)
Is het chaos in je hoofd? Dingen opschrijven helpt altijd. Je hebt dan ook meteen een overzicht van wat je allemaal nog moet doen. Maak dus regelmatig planningen voor jezelf om overzicht te behouden. Daarna begint het lastige gedeelte: je aan de planning houden. Daar hoort ook bij dat je geen ‘extra’ dingen je planning laat binnensluipen (die er op de lange termijn voor zorgen dat je stress krijgt, omdat je ineens veel moet doen). Houd je aan de indeling die je zelf hebt opgeschreven en zeg eens nee als je planning volloopt (zie puntje 5). 

Tip: planners hoeven niet saai te zijn! Onder andere deze planners die niet alleen fijn zijn om mee te werken, maar ook nog leuk zijn om op je bureau of in je huis te laten 'slingeren (affiliate).

3. Regelmatig je huis opruimen
Als er iets is waar je (onbewust) stress van krijgt, dan is het wel een rommelig huis (uitzonderingen daargelaten). Het zorgt ervoor dat je thuis niet echt kunt ontspannen, terwijl dat juist de plek zou moeten zijn waar je je schouders lekker los kun laten hangen. De binnenkant van mijn onrustige hoofd beschrijf ik regelmatig als confetti en dat compenseer ik graag met een opgeruimde omgeving. Gebruik de 2-minuten regel: kun je iets binnen twee minuten opruimen, dan doe je dat meteen. Scheelt op de lange termijn een hoop stress en zorgt ervoor dat je het gevoel van controle behoudt!

4. Bewegen, bewegen, bewegen
Inkoppertje wel he. Toch bewegen we steeds minder. Iedere dag bewegen zorgt er niet alleen voor dat je in vorm blijft, maar ook dat je een stuk minder stress en angstgevoelens ervaart. Multitasken is key. Je hebt geen sportschool nodig. Pak je fiets, loop een stukje en neem de trap in plaats van de ligt. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Goed voor jezelf en goed voor het milieu ;) Door iedere dag een klein beetje tijd in beweging te investeren levert dat je extra energie op, die je kunt gebruiken om je op andere projecten te storten.

5. Vaker nee zeggen
Daar is mijn slot pleidooi: vaker nee zeggen. Mijn grootste uitdaging, valkuil, hoe je het ook wil noemen. Ik ben er gewoon mega slecht in en daar betaal ik zelf de prijs voor. Door te vaak en te snel met dingen in te stemmen, kun je in een situatie terechtkomen waarbij je veel te veel hooi op je vork hebt. Stel prioriteiten en zeg rustig ‘nee’ tegen al het andere. Daarmee voorkom je een overweldigd gevoel en zorg je ervoor dat daar een gevoel van controle voor in de plaats komt. NOTE TO SELF!

Bron: Her.ie | Beeld: tumblr