Voor inspiratie, kennis, persoonlijke verhalen en een vleugje luchtigheid. 




CONCENTREREN KUN JE LEREN?

Door Suzanne / 20/08/2018

Ieder jaar accepteer ik steeds een beetje meer dat mijn chaotische hoofd bij mij hoort. Het bezorgt me soms hoofdpijn, frustratie, balanceren op het randje van compleet overstromen. Mijn hoofd kan echter ook snel schakelen, is leergierig, loyaal, met het geheugen van een olifant (maar de flexibiliteit van een baksteen). Life is a work in progress en fouten maken moet. Dat is waar ik mijn vorige artikel mee eindigde. Het advies om ‘rustiger aan te doen’ levert voor veel mensen die niet stil kunnen zitten alleen maar frustratie op.

Toch is die acceptatie nog steeds niet makkelijk. Hoe irritant is het dat ik ieders gesprekken kan aanvullen als ze niet op de achternamen kunnen komen van allerlei (semi-) bekende mensen. Ik weet ze allemaal en volg de meeste niet eens… Maar als iemand vraagt wat ik gister gegeten heb, dan weet ik het vaak niet te noemen.

Voor wie is het herkenbaar om op de bank te zitten met de tv aan, laptop en telefoon erbij, maar als iemand iets anders wil kijken dan toch roepen ‘hé ik zit een film te kijken!’. Gek eigenlijk… film kijken… het is vooral film luisteren tegenwoordig. Concentreren op één scherm lukt zelden. Ook al staat er één scherm aan, mijn gedachten dwalen toch vaak af.

Het moment van afdwalen kost misschien bijna geen tijd, maar er is altijd verlies van concentratie op hetgeen waar je mee bezig bent. Of dat nu een film kijken is of belangrijke werkzaamheden. Heb je wel eens nagedacht of geteld hoe lang het duurt voordat je weer terug bent op het niveau van concentratie van voor de afleiding? Dat kan tussen de 7 en de 12 minuten duren, per keer! Dus een paar keer afdwalen kan je zo een uur kosten. Nu is dat met film kijken of lezen niet zo erg, maar veel vaker gebeurt het ons tijdens momenten dat je het gevoel hebt je concentratie echt nodig te hebben, bijvoorbeeld bij een belangrijke deadline (op je werk).

Waar ik mezelf niet het advies meer zal geven om niets te doen, want dan maakt mijn hoofd JUIST overuren, heb ik wel het voornemen om weer te leren één ding tegelijk te doen. In het kader van concentreren kun je leren:

  • Niet meer multitasken. Eigenlijk is het brein daar niet voor gemaakt. Het steeds schakelen tussen taken kost tijd, energie en het kost je dus je concentratie. Nu moet ik toegeven dat ik ook denk dat multitasken me redelijk goed lijkt af te gaan. Het punt is echter dat je dan dus ook je hoofd traint in het schakelen, met als gevolg: de behoefte om te schakelen versterkt, waardoor je taakgerichtheid en concentratie op één langere taak afneemt. Het is altijd een wisselwerking.

Conclusie: vanuit aanleg mag het dan zo zijn dat sommige mensen (waaronder ook ik) sneller afgeleid zijn en meerdere prikkels nodig hebben om actief bezig te blijven. Het blijft belangrijk om je hoofd te trainen op de juiste manier. Ik las laatst een artikel en de schrijver daarvan gaat er vanuit dat, wanneer volwassenen zicht beter leren concentreren, dat een toename van het IQ betekent. Nou vind ik dat niet per se heel belangrijk, maar wanneer het trainen van je hoofd helpt om effectiever en positiever in het leven te staan, dan moeten we wat vaker overwegen om ook onze mentale vaardigheden te trainen.