Voor inspiratie, kennis, persoonlijke verhalen en een vleugje luchtigheid. 




DE GOOGLE-GENERATIE: KEUZESTRESS DOOR TECHNOLOGIE

Door Suzanne / 07/08/2018

Wanneer je last hebt van wat klachten: raadpleeg Google. Wanneer je op zoek bent naar een bepaald kleding- of meubelstuk: raadpleeg Google. Wanneer je je iets afvraagt: raadpleeg Google. We zitten middenin de Google-generatie en ik maak me daar zelf ook schuldig aan. Alles is terug te vinden op het internet. En hoewel deze ‘easy access’ naar informatie supersnel en handig is, maakt het ons ook enorme twijfelaars.

Met zoveel informatie kun je alle mogelijke keuzes oneindig afwegen. Alle voor- en nadelen zijn online te vinden, allerlei meningen van onbekenden trouwens ook. En die meningen (of reviews) lezen we ook. Zouden we in het dagelijks leven zoveel waarde hechten aan de mening van een onbekende? Of doen we dat alleen online?

In mijn werk heb ik te maken met een brede doelgroep van jonge tieners, jongvolwassenen en hun ouders. En iedere dag gaat het wel een aantal keer over de kunst van keuzes maken en dan met name over de angst om verkeerd te kiezen. En wat doe je als je bang bent verkeerd te kiezen? Juist ja, Google openen. Google heeft ons niet alleen een beetje lui gemaakt, het maakt het voor sommige mensen nog moeilijker om zelfstandig keuzes te maken. De informatiestroom is dan zo groot dat ze overzicht verliezen en nog onzekerder worden. Eigenlijk hopen ze dat Google de keuze voor hen maakt. We zijn afhankelijk geraakt van de technologie.

Waarom je keuzes laten bepalen door onbekenden of online wetenschappelijke artikelen? Maakt het feit dat iets bewezen is, de keuze beter? Wat is er mis met je gevoel volgen en iets uitproberen? Begrijp me niet verkeerd, Google maakt het vinden van informatie snel, makkelijk en toegankelijk. Mijn advies is dan ook altijd: geniet van alle mogelijkheden, benut deze mogelijkheden, maar volg je gevoel. Iedere keuze, hoe praktisch of emotioneel ook, moet een persoonlijke keuze zijn.

Kritisch blijven nadenken is de sleutel om de stroom aan info goed te filteren. Kritisch nadenken is nodig om informatie op waarde te schatten en om een visie of mening tegen het licht te houden. Op basis daarvan kan pas een eigen oordeel of standpunt bepaald worden of een beslissing worden genomen.

Laten we genieten van de Google-generatie en alle mogelijkheden die de technologie ons brengt. Laten we onszelf (en anderen) ook uitdagen om na te blijven denken, door kritische vragen te blijven stellen. Niets mis met een beetje discussie… toch?